3 sprawdzone przepisy na zdrowe naleśniki

3 sprawdzone przepisy na zdrowe naleśniki

Naleśniki to bardzo popularny posiłek, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Dlatego też doskonałym pomysłem na ich przyrządzenie, jest wykorzystanie zdrowych składników. W ten sposób dostarczą organizmowi jeszcze więcej składników odżywczych. Naleśniki doskonale smakują przygotowane zarówno na słono, jak i słodko. Ponadto możesz podawać je z farszem z owoców bądź w wersji słonej; z mięsem i warzywami.

Naleśniki fit – świetny przepis na danie obiadowe

Do wykonania naleśników na słono, które z powodzeniem mogą być podawane z farszem, będziesz potrzebować: mąkę żytnią razową typ 2000, mleko krowie lub owsiane, szczypta soli i niewielka ilość oleju. Do naleśników możesz dodać jeszcze 2 jajka, chociaż wykonanie ich możliwe jest także bez nich. Do takich naleśników doskonale sprawdzi się farsz, bez dodatku mięsa. Możesz go wykonać z warzyw czy ryb. Jedną z najpopularniejszych opcji jest farsz z suszonymi pomidorami, serkiem fetą i szpinakiem. Naleśniki w połączeniu z takim farszem, mogą być świetnym pomysłem na zdrowy obiad. Ponadto możesz przygotować także farsz z mięsem, z dodatkiem duszonych warzyw i chudej piersi z kurczaka. Najlepszym rozwiązaniem będą warzywa takie jak: pieczarki, papryka i cebula. Do farszu możesz dodać także przyprawy, takie jak: czosnek, słodka papryka i oregano.

Zdrowe naleśniki na słodko – szybki przepis na śniadanie

Oczywiście zdrowe naleśniki można przygotować także na słodko. Do tradycyjnego przepisu naleśników możesz dodać między innymi kakao, które nada im ciemnego koloru i pysznego smaku. Co więcej, doskonałym dodatkiem będą także wiórki kokosowe. Warto zastąpić mąkę żytnią ryżową, gryczaną albo pełnoziarnistą. Do naleśników można przygotować także farsz. Doskonałym pomysłem będą jabłka podsmażone na patelni, bez dodatku tłuszczu, z cynamonem. Jabłka możesz zetrzeć na tarce bądź pokroić w kostkę.

Naleśniki bezglutenowe – pyszny przepis dla każdego

Doskonałym rozwiązaniem są także naleśniki bezglutenowe. Aby je przygotować, będziesz potrzebować następujących składników: mąka gryczana, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, mleko kokosowe lub inne, olej do smażenia. Składniki należy wymieszać dokładnie ze sobą i smażyć na patelni z dwóch stron. Możesz przyrządzić do nich farsz na słodko; twarożek z owocami. Owoce będą smakowały zarówno w formie zmiksowanej, jak i pokrojone w kostkę. Taki przepis to doskonały pomysł na śniadanie i przekąskę w ciągu dnia. Co więcej, taki zdrowy posiłek z pewnością dostarczy Ci wiele energii.

Naleśniki to forma posiłku, która jest bardzo popularna w każdym domu. Co więcej, jest uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Przygotowana ze zdrowych składników będzie doskonałą alternatywą tradycyjnych naleśników. Zdrowe naleśniki możesz podawać z farszem, w zależności od formy posiłku. Do słodkich doskonale sprawdzi się farsz przygotowany z owoców, natomiast do słonych-z warzyw i mięsa.