Co to jest Tofu?
Tofu jest rodzajem sera, konkretnie jest sprasowanym twarogiem, otrzymywanym z mleka sojowego. Powstaje w procesie koagulacji, czyli ścinania się mleka sojowego. Jest świetnym źródłem białka, wapnia, fosforu, fitohormonów (które zmniejszają ryzyko nowotworu), kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz wielu witamin, zwłaszcza witaminy A i tych z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Tofu jest popularne zwłaszcza w Chinach i Japonii, ale też w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, gdzie tofu stanowi zdrowe uzupełnienie bezmlecznych przepisów.
Tofu jest uznawane za tzw. Superfood. Jego prozdrowotne właściwości są niekwestionowane. Istnieją badania, które potwierdzają, że spożywania różnych produktów sojowych działa przeciwnowotworowo, obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, czy korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu. Badania wykazały, że kobiety, które spożywały przynajmniej raz w tygodniu produkty sojowe, mają zmniejszone ryzyko zachorowania na raka piersi.
Jak smakuje tofu?
Co ciekawe, wiele osób twierdzi, że tofu właściwie nie ma smaku i często przybiera smak potrawy, do której jest dodawany. Z powodu „braku smaku” tofu często się przyprawia i marynuje, aby nadać mu smaku.
Wyróżniamy tofu naturalne o smaku neutralnym,marynowane, wędzone i z dodatkami np z papryką, oliwkami, chili, pomidorami, bazylią, ziołami czy warzywami. Tofu można dostać w większych sklepach spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością i oczywiście przez Internet.