Dietetyczne fit frytki z batatów

Dietetyczne fit frytki z batatów

Fit frytki z batatów to doskonały dodatek do obiadu jak i świetna przekąska „sama w sobie, bez niczego”. Batat jest bardzo zdrowym warzywem, przede wszystkim źródłem beta-karotenu, potasu, cynku, żelaza i witamin E, B1, B2, czy B6. Niestety minusem batatów jest cena, przynajmniej ta w porównaniu do zwykłych ziemniaków.

Co bardzo istotne, fit frytki z batatów będą zasmakować również dzieciom. Nie tylko ze względu na znajomy i dobrze się kojarzący kształt, ale również ze względu na naturalną słodycz jaką cechują się bataty. Inną cechą, która dla niektórych może być wadą, jest to, że frytki z batatów raczej nie będą chrupiące, a miękkie.

Przepis na fit frytki z batatów (czas przygotowania ~1h (w tym 45 minut pieczenia):

Składniki dla dwóch osób:

  • dwa bataty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki słodkiej albo ostrej mielonej papryki (do wyboru)
  • sól i pieprz
  • szczypta granulowanego czosnku
  • suszona bazylia lub tymianek

Przygotowanie fit frytek z batata:

  • Batata dobrze umyj i wyczyść (wyszoruj). Pozostaw w skórce.
  • Pokrój go w słupki w kształcie frytek.
  • Wrzuć do miski i polej oliwą i wymieszaj.
  • Dodaj mieloną paprykę, sól i pieprz oraz wybrane zioła
  • Rozłóż frytki na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180-190 C, bez termoobiegu.