Dietetyczne fit frytki z batatów
Fit frytki z batatów to doskonały dodatek do obiadu jak i świetna przekąska „sama w sobie, bez niczego”. Batat jest bardzo zdrowym warzywem, przede wszystkim źródłem beta-karotenu, potasu, cynku, żelaza i witamin E, B1, B2, czy B6. Niestety minusem batatów jest cena, przynajmniej ta w porównaniu do zwykłych ziemniaków.
Co bardzo istotne, fit frytki z batatów będą zasmakować również dzieciom. Nie tylko ze względu na znajomy i dobrze się kojarzący kształt, ale również ze względu na naturalną słodycz jaką cechują się bataty. Inną cechą, która dla niektórych może być wadą, jest to, że frytki z batatów raczej nie będą chrupiące, a miękkie.
Przepis na fit frytki z batatów (czas przygotowania ~1h (w tym 45 minut pieczenia):
Składniki dla dwóch osób:
- dwa bataty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki słodkiej albo ostrej mielonej papryki (do wyboru)
- sól i pieprz
- szczypta granulowanego czosnku
- suszona bazylia lub tymianek
Przygotowanie fit frytek z batata:
- Batata dobrze umyj i wyczyść (wyszoruj). Pozostaw w skórce.
- Pokrój go w słupki w kształcie frytek.
- Wrzuć do miski i polej oliwą i wymieszaj.
- Dodaj mieloną paprykę, sól i pieprz oraz wybrane zioła
- Rozłóż frytki na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180-190 C, bez termoobiegu.