Fit Ciasto Marchewkowe

Fit Ciasto Marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe w wersji fit, bez cukru, oleju i białej mąki. Głównymi składnikami ciasta jest starta marchewka i płatki owsiane, a smaku i wyrazu dodają migdały z miodem.

Przepis na Fit Ciasto Marchewkowe:

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki (na formę 28 cm):

  • 1/2 kg startej marchewki
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Imbir w proszku
  • Łyżka cynamonu
  • 100 gr płatków migdałowych
  • 4 łyżki miodu (na ciasto)
  • 3 łyżki miodu (na krem)
  • Kilka goździków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 x 100 gr Serek Śmietankowy


Przygotowanie:

  • Zetrzyj marchewkę i odciśnij ją z soku.
  • Dwie pełne szklanki płatków owsianych umieść w blenderze i blenduj przez kilkanaście sekund.
  • Białka rozdziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Podczas ubijania dodaj szczyptę soli.
  • Pianę wymieszaj z żółtkami, dodaj powoli i etapami startą marchewkę, łyżkę cynamonu, szczyptę imbiru, rozbite tłuczkiem goździki i dwie garści migdałów. Wszystko wymieszaj.
  • Następnie etapami dodawaj zmielone płatki owsiane i dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Cały czas mieszaj.
  • Na koniec dodaj cztery łyżki płynnego miodu i dwie łyżki oleju kokosowego (olej wcześniej roztop na patelni, żeby był płynny). Wymieszaj.
  • Na lekko nasmarowaną masłem formę wylej masę i równomiernie rozprowadź.
  • Piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 170 stopni Celsjusza. Przez pierwsze piętnaście minut z włączonym termoobiegiem
  • Po godzinie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki na piętnaście minut, zostawiając ciasto w środku.
  • Aby zrobić polewę wymieszaj dwa serki śmietankowe z trzema łyżkami płynnego miodu.
  • Na ostudzone ciasto nałóż równomiernie polewę i posyp płatkami migdałów.