Fit Ciasto Marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe w wersji fit, bez cukru, oleju i białej mąki. Głównymi składnikami ciasta jest starta marchewka i płatki owsiane, a smaku i wyrazu dodają migdały z miodem.
Przepis na Fit Ciasto Marchewkowe:
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki (na formę 28 cm):
- 1/2 kg startej marchewki
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Imbir w proszku
- Łyżka cynamonu
- 100 gr płatków migdałowych
- 4 łyżki miodu (na ciasto)
- 3 łyżki miodu (na krem)
- Kilka goździków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 x 100 gr Serek Śmietankowy
Przygotowanie:
- Zetrzyj marchewkę i odciśnij ją z soku.
- Dwie pełne szklanki płatków owsianych umieść w blenderze i blenduj przez kilkanaście sekund.
- Białka rozdziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Podczas ubijania dodaj szczyptę soli.
- Pianę wymieszaj z żółtkami, dodaj powoli i etapami startą marchewkę, łyżkę cynamonu, szczyptę imbiru, rozbite tłuczkiem goździki i dwie garści migdałów. Wszystko wymieszaj.
- Następnie etapami dodawaj zmielone płatki owsiane i dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Cały czas mieszaj.
- Na koniec dodaj cztery łyżki płynnego miodu i dwie łyżki oleju kokosowego (olej wcześniej roztop na patelni, żeby był płynny). Wymieszaj.
- Na lekko nasmarowaną masłem formę wylej masę i równomiernie rozprowadź.
- Piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 170 stopni Celsjusza. Przez pierwsze piętnaście minut z włączonym termoobiegiem
- Po godzinie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki na piętnaście minut, zostawiając ciasto w środku.
- Aby zrobić polewę wymieszaj dwa serki śmietankowe z trzema łyżkami płynnego miodu.
- Na ostudzone ciasto nałóż równomiernie polewę i posyp płatkami migdałów.