Fit tosty z jajkiem – prosty przepis

Fit tosty z jajkiem – prosty przepis

To bardzo prosty i szybki pomysł na pożywne śniadanie. Świetnie nadaje się do podania dzieciom, którym bardzo smakuje. Dodatkowo samo przygotowanie może być dla nich również fajną zabawą, bo jest dziecinnie proste, chociaż wymaga trochę delikatności…

Składniki

  • Chleb tostowy pełnoziarnisty (po 2 kromki na 1 tost)
  • Ser żółty (po 1 plastrze na tost)
  • Nieduże świeże jajka (1 jajko do każdego tosta)
  • Opcjonalnie ulubione dodatki (szynka, boczek itp.)

Sposób przygotowania

  1. W każdym toście robimy otwór w jednej kromce (najlepiej kieliszkiem do wódki).
  2. Następnie natłuszczamy olejem lub masłem toster i układamy składniki. Najpierw kładziemy całą kromkę, na nią ser i ewentualne dodatki a następnie tę dziurawą kromkę.
  3. Teraz najtrudniejsze: Wbijamy jajko tak, żeby żółtko wpadło do dziurki. Uwaga! Jeśli mamy duże, bądź ogromne jaja, trzeba sobie odlać trochę białka po rozbiciu skorupki. Inaczej białko rozleje się po całym toście i wszędzie dookoła i będzie się przypalać.
  4. Teraz zamykamy toster ale nie zaciskamy go od razu do końca. Dajmy jajku lekko się ściąć z wierzchu (potrwa to pewnie kilkanaście sekund) Potem delikatnie zamykamy toster. Ma to zapobiec pęknięciu żółtka.
  5. Teraz czekamy aż tost się zrobi.  Jeśli chcemy płynne żółtko tostujemy około 2 minut, można sprawdzić czy jest miękkie delikatnie naciskająć palcem środek tosta. 
  6. Podajemy z ulubionym sosem lub lekką sałatką.
    Smacznego!