3 sprawdzone przepisy na zdrowe naleśniki

3 sprawdzone przepisy na zdrowe naleśniki

Naleśniki to bardzo popularny posiłek, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Dlatego też doskonałym pomysłem na ich przyrządzenie, jest wykorzystanie zdrowych składników. W ten sposób dostarczą organizmowi jeszcze więcej składników odżywczych. Naleśniki doskonale smakują przygotowane zarówno na słono, jak i słodko. Ponadto możesz podawać je z farszem z owoców bądź w wersji słonej; z mięsem i warzywami.

Naleśniki fit – świetny przepis na danie obiadowe

Do wykonania naleśników na słono, które z powodzeniem mogą być podawane z farszem, będziesz potrzebować: mąkę żytnią razową typ 2000, mleko krowie lub owsiane, szczypta soli i niewielka ilość oleju. Do naleśników możesz dodać jeszcze 2 jajka, chociaż wykonanie ich możliwe jest także bez nich. Do takich naleśników doskonale sprawdzi się farsz, bez dodatku mięsa. Możesz go wykonać z warzyw czy ryb. Jedną z najpopularniejszych opcji jest farsz z suszonymi pomidorami, serkiem fetą i szpinakiem. Naleśniki w połączeniu z takim farszem, mogą być świetnym pomysłem na zdrowy obiad. Ponadto możesz przygotować także farsz z mięsem, z dodatkiem duszonych warzyw i chudej piersi z kurczaka. Najlepszym rozwiązaniem będą warzywa takie jak: pieczarki, papryka i cebula. Do farszu możesz dodać także przyprawy, takie jak: czosnek, słodka papryka i oregano.

Zdrowe naleśniki na słodko – szybki przepis na śniadanie

Oczywiście zdrowe naleśniki można przygotować także na słodko. Do tradycyjnego przepisu naleśników możesz dodać między innymi kakao, które nada im ciemnego koloru i pysznego smaku. Co więcej, doskonałym dodatkiem będą także wiórki kokosowe. Warto zastąpić mąkę żytnią ryżową, gryczaną albo pełnoziarnistą. Takie mąki, a także mąka chlebowa, czy płatki jaglane to produkty, które znajdziesz w sklepie Biobabalscy. Do naleśników można przygotować także farsz. Doskonałym pomysłem będą jabłka podsmażone na patelni, bez dodatku tłuszczu, z cynamonem. Jabłka możesz zetrzeć na tarce bądź pokroić w kostkę.

Naleśniki bezglutenowe – pyszny przepis dla każdego

Doskonałym rozwiązaniem są także naleśniki bezglutenowe. Aby je przygotować, będziesz potrzebować następujących składników: mąka gryczana, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, mleko kokosowe lub inne, olej do smażenia. Składniki należy wymieszać dokładnie ze sobą i smażyć na patelni z dwóch stron. Możesz przyrządzić do nich farsz na słodko; twarożek z owocami. Owoce będą smakowały zarówno w formie zmiksowanej, jak i pokrojone w kostkę. Taki przepis to doskonały pomysł na śniadanie i przekąskę w ciągu dnia. Co więcej, taki zdrowy posiłek z pewnością dostarczy Ci wiele energii.

Naleśniki to forma posiłku, która jest bardzo popularna w każdym domu. Co więcej, jest uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Przygotowana ze zdrowych składników będzie doskonałą alternatywą tradycyjnych naleśników. Zdrowe naleśniki możesz podawać z farszem, w zależności od formy posiłku. Do słodkich doskonale sprawdzi się farsz przygotowany z owoców, natomiast do słonych-z warzyw i mięsa.

Materiał zewnętrzny

Podobało się? Udostępnij innym: