5 potwierdzonych korzyści zdrowotnych nasion chia

5 potwierdzonych korzyści zdrowotnych nasion chia

Nasiona chia należą do najzdrowszych pokarmów na świecie.

Są naładowane składnikami odżywczymi, które mogą mieć wiele korzyści dla ciała i umysłu. Oto niektóre z korzyści jakie daje nam spożywanie nasion chia:

1. Nasiona Chia dostarczają ogromną ilość składników odżywczych przy małej ilości kalorii

Nasiona chia to maleńkie czarne nasiona rośliny Salvia hispanica, która jest spokrewniona z miętą.

Nasiona chia były dawniej ważnym pożywieniem Azteków i Majów. Cenili oni w nich zdolność do dostarczania zrównoważonej energii. W rzeczywistości „chia” to starożytne słowo Majów oznaczające „siłę”.

Pomimo długiej historii, nasiona chia dopiero niedawno zostały uznane za nowoczesny superfood. W ciągu ostatnich kilku lat ich popularność wzrosła i są obecnie konsumowane przez osoby dbające o zdrowie na całym świecie.

Porcja 30 gramów nasion chia zawiera:

  • Błonnik: 11 gramów.
  • Białko: 4 gramy.
  • Tłuszcz: 9 gramów (w tym 5 kwasów omega-3).
  • Wapń: 18% RDI.
  • Mangan: 30% RDI.
  • Magnez: 30% RDI.
  • Fosfor: 27% RDI.
  • Zawierają również przyzwoitą ilość cynku, witaminy B3 (niacyny), potasu, witaminy B1 (tiaminy) i witaminy B2.

Taka porcja (około dwie łyżeczki) zawiera zaledwie 137 kalorii. To sprawia, że nasiona chia ​​są jednym z najlepszych na świecie źródeł ważnych składników odżywczych.

Co więcej, nasiona chia to pełnoziarnisty pokarm, zwykle uprawiany ekologicznie. Poza tym nie zawierają GMO i glutenu.

2. Nasiona Chia są naładowane przeciwutleniaczami

Nasiona chia mają bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią wrażliwe tłuszcze w nasionach przed jełczeniem. Naukowcy są zgodni co do tego, że przyjmowanie przeciwutleniaczy z żywności może mieć pozytywne skutki zdrowotne. Zwalczają one wytwarzanie wolnych rodników, które mogą uszkadzać cząsteczki komórek i przyczyniać się do ich starzenia się i powstawania chorób nowotworowych.

3. Prawie wszystkie węglowodany w nich zawarte to błonnik

30 gramów nasion chia zawiera 12 gramów węglowodanów. Jednak aż 11 z tych gramów to błonnik, którego organizm nie trawi.

Błonnik nie podnosi poziomu cukru we krwi ani nie wymaga usunięcia insuliny. Chociaż należy on do rodziny węglowodanów, jego skutki zdrowotne drastycznie różnią się od tych, które mają strawne węglowodany, takie jak skrobia i cukier.

Ze względu na wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika, nasiona chia mogą wchłonąć do 10-12 razy więcej wody niż ich waga, stają się żelowe i pęcznieją w żołądku. Teoretycznie powinno to zwiększyć uczucie sytości, spowolnić wchłanianie pokarmu i pomóc automatycznie jeść mniej kalorii.

Błonnik odżywia również przyjazne bakterie w jelicie, co jest ważne – utrzymanie dobrego odżywienia flory jelitowej. Nasiona chia zawierają 40% błonnika według wagi, co czyni je jednym z najlepszych źródeł błonnika na świecie.

4. Nasiona Chia mają wysoką jakość białka

Wagowo zawierają około 14% białka, czyli bardzo dużo w porównaniu z większością roślin.

Mają również dobrą równowagę niezbędnych aminokwasów. Białko ma wiele zalet zdrowotnych i jest zdecydowanie najbardziej przyjaznym dla odchudzania składnikiem odżywczym. Wysokie spożycie białka obniża apetyt i jak wykazano, zmniejsza obsesyjne myśli o jedzeniu o 60%, a ochotę na nocne podjadanie o 50%.

Nasiona chia są naprawdę doskonałym źródłem białka – szczególnie dla osób, które jedzą mało lub nie jedzą wcale produktów pochodzenia zwierzęcego.

5. Wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia uważa, że ​​nasiona chia mogą pomóc w utracie wagi.

Jego rozpuszczalny błonnik wchłania duże ilości wody i rozszerza się w żołądku, co powinno zwiększyć uczucie sytości i spowolnić wchłanianie pokarmu.

Ponadto białko zawarte w nasionach chia może pomóc zmniejszyć apetyt i spożycie pokarmu. Rzeczywiście, jedno badanie wykazało, że jedzenie nasion chia na śniadanie zwiększa uczucie sytości i zmniejsza spożycie żywności w krótkim okresie.

Jednak już w badaniu z udziałem 90 osób z nadwagą, którym podawano 50 gramów nasion chia dziennie przez 12 tygodni nie zauważono wpływu na masę ciała ani wskaźniki zdrowia.

Chociaż dodanie nasion chia do diety samo w sobie nie spowoduje utraty wagi, wielu ekspertów uważa, że ​​mogą one być przydatnym dodatkiem do diety odchudzającej.

Podsumowanie

Nasiona chia są nie tylko bogate w składniki odżywcze, tłuszcze omega-3, przeciwutleniacze i błonnik, ale także łatwe w przygotowaniu. Ludzie często dodają je do owsianki lub koktajli. Badania sugerują, że mają różne korzyści zdrowotne, od pomocy w utracie wagi po zmniejszenie stanu zapalnego.

Jeśli jeszcze nie jesz nasion chia, zdecydowanie powinieneś rozważyć dodanie ich do swojej diety. Należą do nielicznych superfoods zasługujących na ten tytuł.

Podobało się? Udostępnij innym: