Szybkie babeczki a’la carrot cake z białą czekoladą

Szybkie babeczki a’la carrot cake z białą czekoladą

Carrot cake, czyli marchewkowe ciasto — jest to popularny wypiek, wprost idealny na okres jesienno-zimowy. Ciasto jest wilgotne, miękkie i posiada lekko korzenny smak. W tym artykule przedstawiamy przepis na szybkie babeczki a’la carrot cake z dodatkiem białej czekolady. Obok tego przepisu nie możesz przejść obojętnie!

Marchewkowe smaki

Babeczki oferują ogromne możliwości. Z dowolnych składników stworzysz ich przepyszną wersję! Nie są skomplikowane ani wymagające, a za to świetnie zastępują tradycyjne wypieki, których być może masz już dość.

Trzymaj się przepisu, a dokładniej kolejności wykonywania poszczególnych czynności. Jeśli z jakiegoś powodu chcesz zamienić poszczególne składniki na podobne — nic nie stoi na przeszkodzie.

Babeczki a’la carrot cake z białą czekoladą — przepis

Składniki na babeczki:

  • 4 marchewki średniej wielkości
  • półtora szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • szklanka brązowego lub białego cukru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta przyprawy korzennej

Składniki na białą czekoladę:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 1/3 tabliczki białej czekolady 100 gramowej

Przepis:

Obierz wszystkie marchewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Weź miskę i przesiej do niej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i przyprawami.

W osobnym naczyniu wymieszaj mokre składniki na babeczki wraz z cukrem i startą wcześniej marchewką. Mieszaj do połączenia składników. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przelej marchewkowe, płynne ciasto do papilotek i piecz przez około 20-25 minut, aż do uzyskania tzw. mokrego patyczka.

Kiedy babeczki będą się piekły, przygotuj białą czekoladę. W rondelku umieść cukier puder i wodę. Mieszaj, aż całość się zagotuje, a następnie dodaj kostki czekolady aż do ich rozpuszczenia. Przestudzony krem zgęstnieje. Całość jest już gotowa!

Jeśli interesują Cię przepisy także pyszne, czekoladowe babeczki, koniecznie zerknij tutaj: jak zrobić babeczki czekoladowe?

Materiał Partnera

Podobało się? Udostępnij innym: